LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac asupra mai multor regiuni din Ucraina. Macron spune că ofensiva Kievului poate dura câteva luni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac asupra mai multor regiuni din Ucraina. Macron spune că ofensiva Kievului poate dura câteva luni

În dimineața de marți, 13 iunie, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni ale Ucrainei. Mai multe obiecte civile, inclusiv o clădire cu cinci etaje, au fost lovite în Krivoi Rog, a raportat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din regiune.

FOTO Profimedia

UPDATE 07.15 Macron confirmă că a început contraofensiva ucraineană. Poate dura „câteva săptămâni, chiar luni” VIDEO

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse, estimând că aceasta va dura "câteva săptămâni, chiar luni".

"Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile", a spus Emmanuel Macron alături de cancelarul german Olaf Scholz şi de preşedintele polonez Andrzej Duda la Palatul Elysee. Detalii aici

UPDATE 06.01 Zelenski anunță că trupele ucrainene „înaintează pas cu pas”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a dat detalii, luni seară, despre contraofensivă, arătând că trupele sale înaintează și au rezultate în ciuda luptelor grele și a vremii nefavorabile. Zelenski a spus că cele mai importante şi mai „fierbinţi” zone operaţionale sunt la Hortiţia şi Tavria, în regiunea Zaporojie.

„Luptele sunt dure, dar mişcarea noastră este acolo, iar acest lucru este foarte important. Pierderile inamicului sunt exact ceea ce avem nevoie. Deşi vremea este nefavorabilă în aceste zile - ploile ne îngreunează sarcina - forţa războinicilor noştri continuă să dea roade şi le mulţumesc tuturor celor care sunt în luptă, tuturor celor care sprijină brigăzile noastre de luptă în zonele respective”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 03.44 Președintele congolez: „Africa nu poate rămâne tăcută” în privința războiului din Ucraina

Preşedintele congolez Denis Sassou Nguesso a afirmat luni că Africa nu poate "rămâne tăcută" în faţa conflictului din Ucraina, cu câteva zile înainte de o mediere a mai multor şefi de stat de pe continent la Kiev şi Moscova, notează AFP.

"În faţa unei astfel de tragedii, Africa nu poate rămâne tăcută sau indiferentă", a declarat şeful statului în cursul unui briefing de presă în marja unei vizite de stat la Abidjan, în Cote d'Ivoire.

Denis Sassou Nguesso face parte dintr-o misiune a mai multor preşedinţi africani care urmează să meargă la Kiev şi Moscova, vineri şi sâmbătă, unde se vor întâlni cu Volodimir Zelenski, apoi cu Vladimir Putin.

Potrivit unei surse diplomatice congoleze, pe lângă Sassou Nguesso, delegaţia va fi formată din Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Macky Sall (Senegal), Yoweri Museveni (Uganda), Hakainde Hichilema (Zambia), Abdel Fattah al-Sisi. (Egipt) şi Azali Assoumani (Comore şi preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane).

UPDATE 01.22 Ucraina a eliberat șapte sate

Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul ofensivei sale, notează AFP.

"Au fost eliberate şapte sate", a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojia. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat